Oddaja vloge za vzdrževane družinske člane kar od doma

Vloga za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane - VDČ

Vsi tisti, ki med letom niste uveljavljali olajšave za vzdrževane družinske člane, in tisti, ki želite medletno olajšavo spremeniti, morate to storiti na posebni vlogi - VDČ. Vloga pa se mora oddati najkasneje do 5. februarja 2018 ali preko eDavkov do 20. februaraja 2018.

Obrazec vloge lahko v pisni obliki vložite na svoj finančni urad - osebno ali po pošti.

Če boste oddali vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane prek eDavkov, boste imeli naslednji dve ugodnosti:

  1. Vloge za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane boste lahko oddali preko eDavkov do 20. februarja 2018. Za oddajo boste tako imeli 15 dni več časa, kot zavezanci, ki bodo vlogo oddali na papirnatem obrazcu. Zanje se skrajni rok izteče 5. februarja 2018.
  2. V primeru priznane posebne olajšave in ugotovljenem preplačilu dohodnine, vam bo denar nakazan na vaš TRR 4 dni prej, kot sicer.

Na Fursu so pojasnili, da so tistim zavezancem, ki jim je na podlagi informativnega izračuna dohodnine pripadalo vračilo dohodnine, nakazovali sredstva na njihove TRR zadnjih pet dni pred iztekom roka za vračilo preplačila dohodnine. Zavezanci so denar prejemali po naključnem vrstnem redu.

Glede na to, da bo za Furs obdelava podatkov o vzdrževanih družinskih članih, ki bodo oddani preko eDavkov, enostavnejša in hitrejša, bodo lahko ti zavezanci v primeru priznane posebne olajšave in preplačila dohodnine, prejeli vračilo dohodnine na svoj TRR nekaj dni prej, kot ostali zavezanci.

Konkretno to pomeni, da bodo omenjeni zavezanci prejeli nakazana sredstva 4 dni pred iztekom roka vračila dohodnine. Ostali zavezanci pa po naključnem vrstnem redu do datuma izteka roka.

Pomembi roki pri dohodninski napovedi

Do konca januarju bodo izplačevalci vsem prejemnikom dohodkov poslali povzetek izplačanih dohodkov  v preteklem letu.

Testni izračun dohodnine si lahko prejemniki pripravijo na spletni strani FURS.

Informativni izračun dohodnine FURS pošlje najkasneje do 15. junija tekočega leta za preteklo leto.

Če informativnega izračuna dohodnine ne prejmete, ga je potrebno oddati do 31. julija tekočega leta za preteklo leto.

_________________________

Če boste oddali vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane prek eDavkov,

  • boste lahko vlogo oddali do 20. 2. 2018, se pravi 15 dni pozneje, kot sicer
  • vam bo v primeru vračila dohodnine denar nakazan na vaš TRR 4 dni prej, kot sicer.

Kako se registriram v eDavke brez certifikata?

Deli s prijatelji