Vprašanja in odgovori v zvezi z obveznostjo nakazovanja plačil na transakcijske račune

Vprašanja in odgovori, ki so objavljeni na spletni strani DURS so odpravili zlasti naslednji dve dilemi:

  • plačila z uporabo plačilnih in kreditnih kartic – po pojasnilu DURS  plačila s karticami niso omejena le na plačila samo s poslovnimi (kjer plačilo bremeni poslovni račun), temveč s katerokoli kartico zavezanca. Ni torej potrebe po pridobivanju poslovne kartice, prav tako  lahko s svojo osebno kartico plačujejo dobave blaga in storitev nad 50 EUR tudi zaposleni (npr. trgovski potnik natoči gorivo za 70 EUR in plača s svojo osebno kartico -  toda POZOR – plačati  z gotovino ne sme, ker znesek presega 50 EUR).
  • plačila računov za blago in storitve z gotovino s plačilom plačilnega naloga na poštnem ali bančnem 0kencu – pri samostojnih podjetnikih ni potrebe  po pologu na poslovni transakcijski račun in potem plačilu plačilnih nalogov iz stanja na njem. Plačilo računov se lahko torej v skladu s pojasnilom DURS sprovede (npr. neposredno iz  dnevnega izkupička samostojnega podjetnika)  s plačilom na pošti ali katerikoli banki.

Celotna pojasnila DURS so objavljena na naslednjem linku.

Zaradi lažjega razumevanja pojasnil v priponki objavljamo shemo plačil, ki je bila objavljena na spletni strani www.unija.si...

Priponka: 

Deli s prijatelji